Welke vergoedingsmogelijkheden zijn er voor een coachingstraject?
Een coachingstraject is een investering in jezelf. Als je voelt dat je alleen niet verder komt, is coaching een waardevol cadeau dat je jezelf kunt geven, als je dat jezelf gunt!
Maar er zijn meer mogelijkheden. Hieronder hebben we mogelijkheden voor (mede)financiering van jouw traject voor je op een rij gezet.
1. Belastingaftrek voor ondernemers
Zelfstandig ondernemers kunnen de kosten voor coaching als bedrijfskosten opvoeren, waardoor ze aftrekbaar voor de belasting. Wil je advies over hoe je dat het beste kunt doen? Neem dan contact op met je eigen boekhouder, accountan of belastingadviseur.
2. Vergoedingsmogelijkheden via je werkgever
Wist je dat 65% van de werkgevers een (jaarlijks) budget voor duurzame inzetbaarheid, persoonlijke ontwikkeling, opleiding of verzuimpreventie beschikbaar heeft? Je hoeft er vaak alleen maar naar te vragen.
Vraag naar de mogelijkheden bij je HR manager, leidinggevende of directeur
De afdeling Human Resources (HR)/ personeelszaken beschikt vaak over een ontwikkel- of opleidingsbudget wat o.a. aan (loopbaan)coaching besteed kan worden. Coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief. Daarom wordt het zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR managers.
Als je nog geen coachbudget hebt aangevraagd, kunnen we tijdens het gratis oriëntatiegesprek bespreken hoe de aanvraag bij jouw HR manager eruit kan zien. Ik kan in overleg met jou een passende offerte voor de HR manager maken, waarin duidelijk het nut en doel van de coaching staan omschreven. Het kan ook zijn dat niet de HR manager over de uitgaven voor persoonlijke ontwikkeling, maar je leidinggevende of de directeur.
3. Vergoedingmogelijkheden via je CAO
Vakbonden en werkgevers zien steeds vaker het belang in van continue persoonlijke ontwikkeling. De kans is groot dat ook in jouw CAO een afspraak over een ontwikkel- of opleidingsbudget is opgenomen. Dit bedrag is door je werkgever voor jou gereserveerd. Na overleg met je werkgever kan je dit bedrag vrij aan coaching of loopbaanbegeleiding besteden. Je kunt jouw CAO online vinden of bij de HR manager opvragen. Neem je CAO mee naar je coach om de mogelijkheden verder te bespreken.
Een aantal voorbeelden van CAO’s waarin vergoeding van coaching is meegenomen:
1. CAO gemeenten, artikel 8.6: De werknemer krijgt op zijn verzoek na elke periode van 36 maanden loopbaanadvies.
2. CAO Nederlandse universiteiten: Heb je een dienstverband van minimaal twee jaar bij de universiteit? Dan kun je gebruikmaken van loopbaanadvies. De universiteit betaalt de kosten voor dit persoonlijke advies.
3. CAO universitair medische centra, artikel 3.5: De medewerker heeft, indien hij dat wenst, eenmaal per vijf jaar recht op een loopbaanadvies dat wordt uitgebracht door een door de werkgever aan te wijzen interne deskundige. Als wordt besloten een externe deskundige in te schakelen gebeurt dit in overleg met de medewerker.
Hoe kan ik sneller starten met een coachtraject?
Als jouw werkgever je coachtraject betaalt, maak ik altijd een offerte op maat voor jou en je werkgever. Na akkoord op de offerte kan je met je coachtraject starten. Hoe sneller de offerte er ligt, hoe sneller jij kunt starten. Jij kunt mij bij dit proces helpen door je goed voor te bereiden. Lees hiervoor onderstaande tips:
1. Ga alvast met je werkgever in gesprek voordat wij ons kennismakingsgesprek hebben.
Op deze manier heb je direct helderheid over het budget dat je werkgever hiervoor beschikbaar heeft.
2. Neem bij ons 1e gesprek alvast de gegevens mee die ik voor het opstellen van de offerte nodig heb, zoals:
– algemene bedrijfsgegevens
– contactgegevens leidinggevende
– contactgegevens HR / P&O
– beschikbaar budget
– facturatiegegevens (bv. vermelding kostenplaats)
3. Doelen formuleren
We formuleren de doelen voor het coachingstraject op zo’n manier, dat de coaching niet alleen jou iets oplevert, maar ook dat jouw werkgever hier in de praktijk iets van gaat merken, doordat jij beter in je vel zit of beter functioneert! Win win voor jou én jouw werkgever.
Samen aan de slag?
Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in om te bespreken wat voor begeleiding het beste past bij jouw situatie en/of vraagstuk. Je mag me alles vragen en ik denk graag met je mee!